Az ágyválasztás pszichológiai oldala 

ágyválasztás

Tudtad, hogy az ágyválasztás a méreten és a típuson túl mélyebb pszichológiai töltetet is hordoz? Az intimitás helyszínétől többet vár el az ember, mint csupán a nyugodt éjszakai pihenést. Lássuk, milyen motivációk játszanak szerepet abban, mire esik végül a választásod.

Biztonságérzet 

Az ágy több annál, mint egy alvásra alkalmas hely. Aki igazán fáradt, akár a földön is elalszik, de a lakberendezésnél természetesen nem ez a cél. A világtól való elvonulás egyfajta formája az alvás, ezért a nagyméretű, akár robosztus ágyaktól gyakran nagyobb biztonságérzetet remél a vásárló. Ezeket saját birodalmaként élheti meg, ami a nyugodt éjszakai pihenést is elősegíti.

Az éjszakai pihenés minősége

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen az energikussághoz és a kreativitáshoz. Ez utóbbi a problémák megoldásában is fontos szerepet tölt be. Ahogyan tehát az éjszakát töltöd, úgy éled meg a nappalokat, ez pedig életminőséged is befolyásolja. 

Színpszichológia 

A lakberendezésben kiemelt szerep jut a színeknek. A kis alapterületű hálószobákban az intim, komoly légkör megteremtéséhez elegendő, ha az ágy sötétebb színt képvisel. Amennyiben nagyobb tér áll rendelkezésedre, úgy a falak és a bútorok kiválasztásakor sem csupán a pasztell irányába érdemes mozdulni. Az ágykeret és az ágynemű színe szintén hatással vannak arra, hogy miként éled meg a helyiségben töltött időt. 

Az intimitás helye 

Nemcsak alvásra használjuk a hálószobát, ezért a világítástechnika, a bútorok elrendezése és persze az ágy kiválasztása során is megéri szem előtt tartani szokásainkat, személyes ízlésünket, a hálószobai elfoglaltságról alkotott elképzelésünket. Ez az a helyiség, ahová nem enged be az ember bárkit, akit pedig igen, azzal intim, közvetlen, és egyúttal nyugodt környezetet kíván teremteni. 

Az ágy, mint státusszimbólum 

A tapasztalatok szerint ugyan nem tudatosan, de az ágyválasztásnál gyakran főszerepbe kerül annak státusszimbólum jellege. A minőség iránti elkötelezettség és az életminőség kifejezésének eszközévé válik ilyenkor az ágy. Rendszerint a prémiumkategóriás modellek iránt mutatkozik érdeklődés akkor, ha státuszod is szeretnéd kifejezni a bútordarabbal.